Pn
Wt
Śr
Cz
Pi
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  • Licznik odwiedzin
  • Odsłon: 12104

Dodany: 2011-01-14 13:27:23

KakiOwoc kaki, nazywany również hurmą, persymoną czy hebankiem jest owocem drzewa, któe występuje w strefie międzyzwrotnikowej. Owoce są stosunkowo małe. Wyglądem przypominają pomidory.

 

Mają czerwono-pomarańczową barwę. Miąższ kaki jest dośćcharakterystyczny. Ma konsystencję galaretki i jest bardzo słodki. Wiele osób określa smak kaki jako coś między śliwką a morelą. Restauracja gdańsk wykorzystuje owoce kaki bardzo często. Są one nie tylko atrakcyjne z wyglądu, ale również bardzo smaczne.

 

Owoce kaki spożywane są zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Przygotowuje się z nich dżemy, galaretki, lody. Na surowo dodawane są do sałatek owocowych lub rozgniecione jako sos do np. lodów czy kremów. Kaki ma sporo skłądników odżywczych. Jest to między innymi glukoza, fruktoza, witaminy A i C, wapń, karoten. Owoce te są coraz popularniejsze. Można kupić je praktycznie w każdym większym supermarkecie. Opinie co do smaku i konsystencji owoców kaki są podzielone. Jeśli jednak chcemy wyrobić sobie własną – koniecznie spróbujmy tego niezwykłego owocu.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kaki
Nick: