Pn
Wt
Śr
Cz
Pi
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  • Licznik odwiedzin
  • Odsłon: 12262

Dodany: 2011-01-14 13:32:26

LicziLiczi nazywane jest inaczej liczim chiśkim, chińską śliwką lub bliźniarką smaczną. Pierwotnie drzewo to rosło w okolicach Witnamu i Kambodży. Dziś uprawiane jest również w innych krajach, o ciepłym klimacie. Liczi jest bardzo popularną rośliną uprawną.

 

Bardzo trudno jest transportować owoce tego drzewa. Zbiory przeprowadzane są wówcza, gdy owoc w pełni dojrzeje na drzewie. Owoce liczi są bardzo smaczne i atrakcyjne z wygląda. Często do zdobienia potraw wykorzystuje je restauracja gdańsk. Zawierają one mnóstwo skłądników odżywczych. Są to między innymi sole mineralne, białka, witamina C oraz kwas jabłkowy.

 

Owoce liczi pokryte są czerwonawą skórką, którą można łatwo oddzielić od miąższu. Wewnątrz owocu jest pestka. Miąższ owocu ma konsystencję galaretki o kolorze mleczno przezroczystym. Owoce liczi są bardzo często wykorzystywane w gastronomii. Najczęściej spożywane są na surowo. Dodawane są również do sałatek owocowych. Popularne są także kompoty z liczi oraz różnego typu syropy. Spotkać można również liczi w formie suszonej.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Liczi
Nick: