Pn
Wt
Śr
Cz
Pi
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  • Licznik odwiedzin
  • Odsłon: 626

Dodany: 2011-01-14 13:53:12

KarambolaKarambola, czyli oskomian pospolity to jeden z najatrakcyjniejszych owoców egzotycznych. Środowisko naturalne dla tej rośliny to tereny Malezji i Ghany. Owoc ten czasami nazywany jest gwiaździstym owocem.

 

Nazwa to pochodzi od przekrojonego owocu, który ma kształt gwiazdy. Owoc pokrywa woskowana skórka koloru żółto-pomarańczowego. Miąższ karamboli jest bardzo delikatny, pozbawiony włókien. Jego charakterystyczny słodko-kwasny smak jest bardzo orzeźwiający. Owoce zawierają dość dużo soku. Karambola spożywana jest zarówno na surowo jak i po przetworzeniu.

 

Restauracja gdańsk bardzo często stosuje plasterki karamboli do dekoracji potraw i drinków.  Popularnym sposobem przygotywania karamboli jest jej obsmażanie na maśle. Doskonale komponuje sięwtedy z rybami oraz z potrawami mięsnymi. Owoce karamboli można również kandyzować lub suszyć. Z owocó karaboli przygotowywane są również dźemy i sosy, a także wina o charakterystycznym smaku. W miejscach naturalnego pochodzenia tych osoców spożywane są również kwiaty i liście karamboli..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Karambola
Nick: