Pn
Wt
Śr
Cz
Pi
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  • Licznik odwiedzin
  • Odsłon: 11924

Dodany: 2011-01-14 14:00:44

ManiokManiok jest popularną roślina w Ameryce Południowej oraz Środkowej, Jest także głównym składnikiem potraw afrykańskich. Maniok nazywany jest inaczej tapioką lub cassava. Nie do końca jest warzywem.

 

Jest to raczej krzew – bylina, której to bulwy są spożywane. Restauracja gdańsk coraz częściej wprwadza do swojego menu egzotyczne potrawy, również afrykaćskie. Dlatego w jej kuchni pojawia się maniok. Maniok przed spożyciem jest mielony lub tarty, a następnie przetważany jest na mączkę lub granulat. Po takim przetwożeniu maniok jest prażony i wykorzystywany do przyrządzania różnych potraw.

 

Najczęściej z manioku wyrabia się placki, przypominające chleb oraz przerabia się go na alkohol. W rejonaach gdzie występuje, maniok jest odpowiednikiem naszych ziemniaków. Spożywa się go bardzo często. Jest mało odżywczy jednak dość sycący. W jego skłąd wchodzi skrobia, mała ilość białka, cukry oraz witaminę C. Bulw manioku absolutnie nie można spożywać na surowo. Są one trujące. Każde przetworzenie bulw manioku (pieczenie, suszenie, gotowanie) pozwala na pozbycie się trujących związków. Maniok to róznież składnik niektórych wyrobów cukierniczych..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Maniok
Nick: