Pn
Wt
Śr
Cz
Pi
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  • Licznik odwiedzin
  • Odsłon: 443

Dodany: 2011-01-14 14:11:53

BambusBambus wielu osobom nie kojarzy się ze sztuką kulinarną. Jednak kuchnai – głównie azjatycka – wykorzystuje go bardzo chętnie do swoich potraw. Potrawy takie podaje również restauracja gdańsk.

 

Klienci zamawiają je cora częściej. Bambus ma wiele odmian. Większość z nich jest jadalna. Chodzi głównie o młode pędy, które jeszcze nie zdrewniały. Pędy bambusa wykopywane są z ziemi i oczyszczane. W naturalnym środowisku wykorzystywane są praktycznie od razu. Do innych krajów trafiają po przetworzeniu. Pędy bambusa mają charakterystyczną, włóknistą strukturę.

 

Ma ona szerokie zastosowanie. Świeży bambus jest obgotowywany i podsmażany. Równie często młode pędy bambusa są marynowane. W obu formach pędy bam,busa wykorzystywane są do przyrządzania zup, sosów, potrawek, jako dodatek do sałatek i innych dań. Delikatny smak bambusa odpowiada wielu osobom. Charakterystyczna jest również jego konsystencja, chrupka i krucha.  W kuchni bambus używany jest także do produkcji naczyń, pałeczek i innych akcesoriów. Azjaci wierzą w lecznicze właściwości bambusa, wykorzytują więc go bardzo chętnie..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Bambus
Nick: