Pn
Wt
Śr
Cz
Pi
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  • Licznik odwiedzin
  • Odsłon: 404

Dodany: 2019-03-27 01:36:55

SojaSoja używana jest w kuchni coraz częściej. Do wielu dań dodaje ją restauracja gdańsk. Stosowana jest również w postani past, sosów czy mleka. Soja należy do roślin jednorocznych.

 

Jej nasiona zebrane są w strąki. W wielu kuchniach świata sooja stosowana jest w postaci nasion. Kuchnia azjatycka stosuje również bardzo często soję w postaci kiełków. Soja to brawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Produkuje się z niej między innymi: mleczko sojowe (produkowane z namoczonych oraz rozdrobnionych ziaren), ser tofu (produkowany z mleczka sojowego; jest dodatkiem do różnych potraw), sos sojowy (wytwarzany jest poprzez fermentację soi), olej sojowy (wytwarzany w procesie tłoczenia ziaren soi), pastę sojową (powstająca ze sfermentowanych ziaren soi).

 

W diecie wegetariańskiej soja jest jednym z głównych składników. Jest odpowiednikiem białka zwierzęcego. Zawiera dużo białka, ninasycone tłuszcze, błonniki, magnez, żelazo, potas. Soja doceniana jest na całym świecie. Warto jej spróbować w różnych postaciach..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Soja
Nick: