Pn
Wt
Śr
Cz
Pi
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  • Licznik odwiedzin
  • Odsłon: 12092

Dodany: 2011-01-14 14:33:52

Grzyby munChyba nikt nie wyobraża sobie dań kuchni azjatyckiej bez użycia grzybów, głównie grzybów mun. Tradycja chińska podkreśla, że grzyby te mają pozytywny wpływ na zdrowie. Pomagają w chorobach płuc, poprawiają krążenie. Grzyby mun wykorzystuje również restauracja gdańsk.

 

Dostępne są one w formie suszonej. Są czarne i pomarszczone. Przed ich wykorzystaniem namacza się je w gorącej wodzie, dzięki czemu stają się jędrne i istotnie zwiększają objętość. Grzyby mun rosną na spróchniałych kłodach drzew. Mają charakterystyczny ziemno-drzewny posmak. Zastosowanie grzybów mun jest bardzo szerokie. Bardzo czesto przygotowuje się z nich nadzienia do pierożków, różnego typu farsze. Stanowią świtny dodatek do zup, sałatek i sosów.

 

Są szczególnie cenione w kuchni wegetariańskiej. Inne charakterystyczne grzyby kuchni azjatyckiej to tak zwane uszy chmurkowe. Są one brązowe, a kształtem przypominają ucho. Stosowane są bardziej jako dodatek do konsystencji niż dodatek smakowy. Sa chrupkie, ale bez smaku. Równie popularne są grzyby shiitake. Wyglądem przypominają pieczarki. Mają charakterystyczny słonawo-ziemny smak.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Grzyby mun
Nick: