Pn
Wt
Śr
Cz
Pi
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  • Licznik odwiedzin
  • Odsłon: 243

Dodany: 2011-01-14 14:38:34

Trawa cytrynowaTrawa cytrynowa nazywana jest inaczej palczatką cytrynową lub palczatką cytronelową. Jest to jeden z gatunków traw. Ma podłużny kształt, zakończona jest małą bulwą. To właśnie bulwa jest najbardziej aromatyczna częścią trawy cytrynowej.

 

Sama nazwa trawy cytrynowej wskazuje na jej smak. Jest on charakterystyczny, delikatnie cytrynowy. Trawa cytrunowa nie jest kwaśna. Restauracja gdańsk wykorzytuje ją bardzo często.Trawę cytrynową można kupić w postaci surowej, suszonej lub też marynowanej. Surową trawę cytrynową przed spożyciem należy obrać z zewnętrznych liści oraz odciąć ok. 2 centymetrów bulwy. By trawa cytrynowa wydobyła swoją pełnię smaku należy ją podgrzać na oleju lub zgnieść.

 

Olej taki ma w kuchni szerokie zastocowanie. Może byćdodatkiem do sosów, zup, dań rybnych, sałatek, curry, marynat. Trawa cytrynowa doskonale sprawdza się również w postaci naparu lub też jako dodatek do iinych ziół i herbat, a także jako aromatyczny dodatek do likierów i deserów. Trawa cytrynowa jest niezwykłym skłądnikiem. Nadaje wielu daniom orientalny charakter. W Polsce trawa cytrynowa dopiero zyskuje zwolenników..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Trawa cytrynowa
Nick: