Pn
Wt
Śr
Cz
Pi
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  • Licznik odwiedzin
  • Odsłon: 11750

Dodany: 2011-01-14 14:41:00

Kuchnia brazylijskaKuchnia brazylijska zdecydowanie wyróżnia się na tle innych. Stosowane tam warzywa, owoce, przyprawy nadają daniom charakterystyczne smaki. Kuchnię brazylijskąma również w swojej ofercie restauracja gdańsk.

 

Do typowych roślin wykorzystywanych w kuchni brazylijskiej należą: mango, kokosy, kakaowce, passiflora, trzcina cukrowa. Kuchnia brazylijska jest niepowtarzalna. Już samo zestawienie tych smaków daje obraz tego, co sobą reprezentuje. Bardzo popularnym składnikiem dań brazylijskich są również suszone krewetki, suszona wołowina oraz różnego rodzaju owoce morza.

 

Do najpopularniejszych dań brazylijskich należą między innymi: moqueca – gęsta zupa z ryb i warzyw, farofa – maniok z dodatkami, acaraje – ciasto z fasolnikiem i suszonymi krewetkami, vatapa – puree z raków, ryb i nerkowców. Kuchnia brazylijska zróżnicowana jest nieco, w zależności od regionu. Wszędzie jednak królują suszone, solone mięsa. Bardzo często do przygotowania dań stosuje się w Brazylii grilla. Rytuał grillowania nazywany jest tam churrasco.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kuchnia brazylijska
Nick: