Pn
Wt
Śr
Cz
Pi
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  • Licznik odwiedzin
  • Odsłon: 335

Dodany: 2011-01-14 14:51:38

Kuchnia tajskaTajlandia jest kuszącym krajem nie tylko ze względu na swoje piękne krajobrazy i odmienność kulturową, ale także ze względu na swoją fantastyczną kuchnię. Kuchnię tajską oferuje coraz częściej restauracja gdańsk.

 

Ogólnie dania tajskie podzielić można na dwie grupy – te, które pochodzą z południa kraju oraz te z północy kraju. W daniach kuchni tajskiej najczęściej wykorzystywane jest mięso wieprzowe. Inne składniki to między innymi mleczko kokosowe, owoce morza i ryż. Większość dań przygotowywana jest w wokach – głębokich patelniach lub na parze.

 

Do popularnych potraw kuchni tajskiej należą: tom saep – zupa o smaku kwaśno-pikantnym, larb – sałatka z pikantnym mięsem, pad thai – ryżowy makaron z rybą i orzechami, khao khluk kapi – smażony ryż z wieprzowiną oraz warzywami. Dla kuhni tajskiej bardzo charakterystyczne śa sosy, dodawane parwie do wszystkiego. Są to na przykład sos rybny, sos sojowy. W kuchni tajskiej każde danie to małe dzieło sztuki. Do dekoracji potraw bardzo często używane są świeże kwiaty lub rzeźbione warzywa..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kuchnia tajska
Nick: