Pn
Wt
Śr
Cz
Pi
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  • Licznik odwiedzin
  • Odsłon: 439

Dodany: 2011-01-14 14:53:29

Kuchnia tureckaMnogość składników i przypraw, które przywodzą na myśl dalekie kraje– to wszystko oferuje kuchnia turecka, którąoferuje restauracja gdańsk. Odkąd ludzie zaczęli zmieniać miejsca zamieszkania z kuchnia turecką mamy do czynienia prawie w każdym kraju. Bo kto chociaz raz nie jadł chałwy lub kebaba.

 

A to właśnie jedne z czołowych dań kuchni tureckiej. Kuchnia turecka nie jest skomplikowana. Używa wielu świeżych warzyw i owoców. W kuchni tureckiej z mięs pojawiają się głównie jagnięcina i baranina. Inne charakterystyczne skłądniki to przyprawy takie jak: cynamon, mięta, papryka, pietruszka. Z warzyw stosuje się najczęściej bakłążany, cukinie, paprykę, ogórki, pomidory. 

 

Potrawy tureckie smakują praktycznie wszystkim. Kilka przykłądowych potraw tureckim to: pide – placki z farszem, kofte – pulpety, kebab – opiekane mięso z dodatkami, pilav – dania z ryżu z dodatkami. Kuchnia turecka wyróżnia się również wspaniałymi deserami. Są to na przykład: baklava, chałwa, rachatłukum. Jeśli chcesz poczuć mnóstwo smaków w jednej potrawie, skuś się na dania kuchni tureckiej.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kuchnia turecka
Nick: